OTURMA İZNİ VE GEREKLİ EVRAKLAR

Oturma izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.

oturma_izni

1- KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

-Turistik amaçlı ikamet

-Tapu sahibi olan yabancılar

-Tedavi amaçlı gelen yabancılar

-Mahkemesi devam eden yabancılar

-Türkçe kurslarına katılan yabancılar

-Türkiyede üniversite eğitimini tamamlayanlar

2- AİLE İKAMET İZNİ

3- ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ

4- UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ

5- İNSANİ İKAMET İZNİ

6- İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI İÇİN İKAMET İZNİ

oturma-izni-4

OTURMA İZNİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Turistik Amaçlı Oturma İzni

* Pasaport fotokopisi

* İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor) * Özel sağlık sigortası

* 4 biometrik fotoğraf

* Yerleşim yeri belgesi

o Kiracılar için noter tasdikli kira sözleşmesi

o Misafir olanlar için noterden misafir taahhütnamesi

* 18 yaş altı çocuklar için apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi

* 18 yaş altı çocuklar için anne veya babadan birisi yanında değil ise olmayan ebeveynin apostilli muvaffakatnamesi

Kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi ve ev sahibinin kimlik fotokopisi de talep edilebilir.

Tapu Sahibi Yabancı İçin Oturma İzni

Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

* Pasaport fotokopisi

* İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor) * Özel sağlık sigortası

* 4 biometrik fotoğraf

* Tapu fotokopisi

* Tapu müdürlüğünden mülkiyet yazısı

Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

* Pasaport fotokopisi

* İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)

* SGK provizyon belgesi

* 4 biometrik fotoğraf

* TC Vatandaşı eşin kimlik fotokopisi

o Eş yabancı ise Pasaport ve çalışma izin kopyası

* Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının kopyası

* TC vatandaşı eşin gelir belgesi

* TC vatandaşı eşin vukuatlı nüfus kayıt örneği

* TC vatandaşı eşin adli sicil kaydı

Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

* Pasaport fotokopisi

* İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)

* Sağlık sigortası (İlk 3 ay içerisinde başlatılıp Göç İdaresine bildirilmeli)

* 4 biometrik fotoğraf

* Öğrenci Belgesi

* 18 yaş altı için anne babadan apostilli muvaffakatname

oturma-izni-icin-5

DETAYLI BİLGİ İÇİN www.goc.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.